Az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi tájékoztató

Kültéri fa felújítása, kezelése

A jóidő közeledtével a beköszönt a kerti bútorok, kerítések, teraszok felújításának az időszaka is. A fa felületének előkészítése mellett fontos az is, hogy a megfelelő favédő szert alkalmazzuk. Ebben segítünk mini útmutatónkkal, ahol bemutatjuk ezeknek a lakkoknak, pácoknak, lazúroknak a tulajdonságait. 

Milyen festék legalkalmasabb kültéri fára

Vékonylazúr - időjárásnak kitett, mozgó szerkezetek

A fa erezete jól látszódik. Ezt annak köszönheti, hogy a vékonylazúr beszívódik a fába és a pólusokat eltömíti, mellyel védi a fát az időjárás viszontagságaitól. Kerti bútor és kerítésfestésre egyaránt alkalmazható, azonban ügyeljünk rá, hogy kültérre sötét színt válasszunk a jobb UV védelem miatt.

Vastaglazúr - Időjárásnak kevésbé kikett, mérettartó fa, pl. ajtó, ablakok

Hasonlóan működik mint a vékonylazúr, azonban képez egy vékony filmréteget is a felületen, ezzel védve a fát a mechanikai hatásoktól, éppen ezért lépcsőkre korlátokra, asztallapra ajánlott (főleg beltérre). Ennél az anyagnál a fa erezete már kevésbé látható, szabad téren könnyebben és gyorsabban öregedik el, hiszen vastagabb, az alakját változtató fa esetében könnyebben lepattogzik, sérül.

Lakklazúr - A mechanikai hatások ellen

A lakk lazúr egy színezett lakk, nem szívódik a fa pólusaiba hanem annak felületén képez egy réteget, miközben színez is. Kültérre nem ajánlott, mert 1-2 év alatt elöregedhet. Azonban kiválóan alkalmas beltérre parketták kezeléséhez.

Pác - mint színező anyag.

Többfajtája is létezik ugyanúgy mint a vékony és vastaglazúrok esetében. Kapható például vizes, oldószeres, valamint (amely csak erre az egy típusra jellemző) - alkoholos kiszerelésben is. A pác nem ápolja , nem védi a fát, csak a  fába beszívódva elszínezi azt azonban előnye hogy gyönyörűen megmarad a fa erezet. Tartósabbá waxolással, lakkozással lehet tenni.

Vékonylazúr vagy vastaglazúr, falakk és fapác közti különbségek


Kültéri fák festése

Kerítés

A kerítésünk van legjobban kitéve a nap sugárzásának, esőnek és hónak. Ezért fontos, hogy a lehető legjobb minőséget válasszuk. A festékminőség mellett annak típusa is fontos. Egy vékonylazúr akár több rétegben felkenve sokkal hosszabb élettartamot biztosít a fának mint egy vastag lazúr, amely filmrétege a fán hamar elöregedhet lepattoghat. Különös figyelmet kell biztosítanunk festésnél a  kerítésléc tetejére és aljára, hiszen ezeken a részeket tudja felszívni a legtöbb vizet.  

Fa kerti bútor

A fa kerti bútorok hosszú életét biztosíthatjuk, ha télen valamint esős időben  védett helyre tesszük. Felfrissíthetjük  külön kerti bútorra szánt olajokkal, melyekből kapható mindenféle, különböző színekben. Ez esetben az olajat több rétegben lehet felvinni, a második réteg után a felesleget érdemes ronggyal felszívni. Kerti bútor esetében használhatunk vastaglazúrt is, így használata során védhetjük a mechanikai hatásoktól.   

Fa teraszburkolat

Egyik cikkünkben említettük a fa előnyeit a PVC-vel szemben, amelyben utóbbi UV hatására elöregszik és nem lehet már felújítani. Más esetünk van a fával, mely az évek során akár többször is felújítható, karbantartható.

A teraszburkolatok különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért nem árt tudni, hogy aki emellett teszi  le a voksát folyamatos karbantartást igényel. természetesen naptól és esőtől védettebb részeknél, például egy fedett terasznál könnyebb a dolgunk. Azért érdemes 2-3 évente felcsiszolni és lekezelni gomba és UV védő olajjal. Ez után a szürke felület is visszanyeri régi színét.


Fedezze fel termékeinket!

Most a Gulyás-Fa Kft. fatelepein nemcsak az építkezéshez szükséges összes faanyagot szerezheti be, de számos kiváló minőségű kiegészítő terméket is rendelhet! Ecsetek, festékek, lakkok, impregnálószerek és olajok nagy választékából választhatja ki a legmegfelelőbbet.

Minőségi fafestékek, lazúrok és fapácok


 Szerezze be a felújításhoz szükséges  termékeket - ecseteket, festékeket, fa lazúrokat, impregnálót, olajat vagy lakkot.

termékeink